Wat is data en wat kun je ermee?

| Blog

Data zijn digitale gegevens die vanuit bedrijfsprocessen, producten en klanten ontstaan. Door je data te bundelen en te structureren kunnen deze van waarde worden binnen je bedrijf. Vanuit je data kunnen dan keuzes gemaakt worden om jouw bedrijf te laten groeien. Bedrijven die besluiten nemen op basis van data worden ook wel ‘data driven’ genoemd, ofwel data gedreven.

Gestructureerde en ongestructureerde data

Data is overal en vind je in diverse vormen. Grofweg zijn er twee vormen: gestructureerd en ongestructureerd.  Zo is er ongestructureerde data, wat eigenlijk gewoon gegevens zijn. Dit heeft te maken met hoe de gegevens zijn opgeslagen. Gestructureerde data zijn bijvoorbeeld gegevens uit een CRM pakket. Deze worden opgeslagen in een database in een vaste structuur. Er is overzicht en de gegevens zijn makkelijk en snel te gebruiken voor analyse. Veel data wordt echter opgeslagen in ongestructureerde vorm. Hierbij moet je denken aan social media gegevens en emails. Voor dit soort data wordt vaak de term big data gebruikt: het zijn veel gegevens, die snel worden verzameld en ‘rommelig’ zijn. Dit is ongestructureerde data. 

Data analytics

Door digitalisering is het verzamelen van data steeds makkelijker geworden. Wanneer je deze digitale gegevens aan elkaar koppelt ontstaat er waardevolle informatie. Vanuit deze data kun je keuzes maken. Wel moet je hiervoor de data op de juiste manier interpreteren. Dit interpreteren wordt ook wel data analytics genoemd. Wanneer je een data analyse uitvoert transformeer en modelleer je gegevens met als doel nuttige informatie en inzichten te verkrijgen. Hoe beter je de gegevens verwerkt hoe beter de datakwaliteit is.

Statische data en dynamische data

Statische data zijn gegeven die gelijk blijven. Een voorbeeld hiervan is een jaarrapport. Hierin wordt de data gebundeld en het is een momentopname van dat moment. Het nadeel hiervan is dat de data dan uit het verleden komt en niet weerspiegelt hoe zaken op dit moment zijn. Vanuit deze verouderde data is het lastig gefundeerde keuzes te maken. Omdat data constant veranderd is het waardevoller dynamische data te vergaren in je bedrijf. Omdat er continu nieuwe gegevens beschikbaar zijn is het waardevoller om de dynamische data als uitgangspunt te gebruiken.

Dynamische data is real-time data die 24/7 blijft vernieuwen. Bijvoorbeeld alle verkooporders die op een dag geregistreerd worden. Het gebruik van real-time gegevens kan zorgen voor inzichten die je uit statische data niet kunt halen. Met dynamische data kun je keuzes maken die aansluiten bij de status van je bedrijf op dat moment. Dynamische data zorgt voor inzichten die je uit statische data niet kunt halen.

Dashboarding

Door middel van een dashboard kun je real time data in beeld brengen en hier waardevolle informatie uit aflezen. Data kan vanuit verschillende bronnen samengevoegd worden en omgezet in grafieken of andere visualisaties. Helemaal aangepast aan de behoefte van jouw bedrijf. In één
oogopslag de belangrijkste informatie in beeld.

Bottomlines biedt Microsoft Power BI oplossingen voor inzicht in bijvoorbeeld financiële en
operationele data. Ook denkt Bottomlines mee welke gegevens daadwerkelijk van waarde zijn binnen je onderneming en waarop je kunt sturen om jouw doel te bereiken.

Veiligheid van data

Wanneer je met data werkt is het beveiligen van je data erg belangrijk. Dit doe je door regelmatig updates uit te voeren en een firewall te gebruiken. Zeker wanneer je dataset steeds groter wordt is het belangrijk deze goed te beschermen. Let hierbij ook op wie toegang krijgt tot de datasets. Wil je meer weten over het goed beveiligen van je data? Je leest er meer over op ICTinformatiecentrum.nl 

Wil jij aan de slag met je data maar weet je niet precies hoe? Bottomlines helpt jou met het verzamelen van je waardevolle data en zorgt voor een overzicht via dashboarding. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf data driven krijgen? Maak hier een afspraak en we zorgen voor een kennismaking.

Wil je weten hoe data een grotere rol in jouw onderneming kan spelen? 23 september vindt het evenement ‘Data Platgeslagen’ plaats in Den Bosch. Meld je hier aan en laat je inspireren door de verschillende inspirerende sprekers.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.com

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.com

Deel dit artikel:

Data driven – hoe je een data cultuur creëert
RPA – Een bedreiging of een uitkomst?