Opschalen!

| Blog

Zo’n twee weken geleden hebben we een klein feestje gevierd. Één van de bedrijven, een innovatief e-commerce platform, die we begeleiden in haar groei heeft eindelijk na maanden zwoegen, leuren, pitchen en overtuigen de benodigde financiering binnen. Dit blijft altijd een prestatie van wereldformaat! 

Eindelijk kunnen we samen het bedrijf naar de volgende fase brengen. De propositie is goed, we weten welke bedrijven bij het product passen, het (financiële) proces staat als een huis en het team is ontzettend gemotiveerd en getalenteerd.

The sky is niet altijd the limit
Dit zijn dus mooie dagen. En terwijl we samen de glazen tegen elkaar aan tikten, gingen mijn gedachten een aantal jaren terug naar een bijna vergelijkbare situatie bij een ander bedrijf. Het bedrijf had in het begin van 2012 een prijs gewonnen voor de best presterende wederverkoper in West Europa. Dit succes werd toen uitbundig gevierd. Op zo’n moment is de ‘sky’ echt de ‘limit’. Alles kon blijkbaar ineens. Echter 4 maanden later stond het bedrijf op de rand van de afgrond. Het was aan de plaatselijke BMW dealer te danken dat deze ondernemer de salarissen van de maand erop aan haar medewerkers kon uitbetalen. Door een nieuwe her-financiering van de bank kon het bedrijf weer verder… Pfff dat ging nog maar net goed.

Als ik nu 100 ondernemers zou vragen wat zij van 2018 en de jaren daarna verwachten, zeggen er 95 de verwachting te hebben dat ze gaan groeien. Elke keer als ik weer op een ondernemerscongres kom, gaat het hier over. Allemaal lachende gezichten, want het gaat weer goed met de economie. En de metadata liegen er ook niet om. Sinds 10 jaar hebben we niet meer zo’n goed economisch klimaat gehad. Lekker hoor.

Voor elk succesverhaal 9 ondernemers die niet succesvol zijn
De andere kant van het verhaal is dat 80% van de bedrijven helemaal niet groeit of zelfs achteruit gaat. Het lijkt wel alsof we alleen maar de bovenkant van een ijsberg kijken. Wij zien altijd de successen. Echter voor elk succesverhaal zijn er 9 ondernemers die niet succesvol zijn of die gewoon hun ondernemingen hebben moeten staken. Dat zijn gewoon de keiharde feiten. Hoe komt dat nu? Wat gaat hier fout? Waarom spelen we vaak mooi weer?

Waarom vertel ik je dit?
Blijf altijd met beide benen op de grond staan, zeker als je wilt opschalen. Maar ook als het even niet lukt. Stel je kwetsbaar op en praat met andere ondernemers. Zij lopen echt tegen dezelfde dingen aan. Het geld wat je voor je onderneming binnenhaalt, is uiteindelijk ergens voor bedoeld maar hiermee gaat alles niet ineens vanzelf. Als ik 5 euro aan één van mijn kinderen geef zonder afspraak, weten jullie ook wel dat dit geld zo opgaat aan de verkeerde dingen. Dat neemt niet weg dat je dit soort momenten niet moet vieren. Integendeel. Successen moet je vieren! Vergeet het vooral niet te delen met je team. Dat verbindt enorm om er samen hard en met veel plezier voor te gaan.

En het bedrijf waar ik het in het begin over had? Dat blijft natuurlijk altijd even afwachten, maar ze hebben een goede start gemaakt. Het zijn nuchtere Twenten. En met de centjes springen zij ook goed om. Of zoals de Twentse cabaretier Herman Finkers ooit eens metaforisch tegen Brigitte Kaandorp zei: ‘Romantiek is natuurlijk best aardig, maar het moet wel betaalbaar blijven!’

 

Ben je ondernemer en wil je meer praktijkverhalen live horen of beter leren pitchen? Kom dan naar ons exclusieve ‘ScalingUp’ event op 4 april in de Gruyterfabriek! Ik heb 20 vrijkaarten in de aanbieding die je met de kortingscode ‘073 ScalingUp’ bij mij kunt aanvragen. Wees er snel bij want op=op!

 

Auteur: Berend Bouwmeester

Deel dit artikel:

Hoe weet jij nu wat de waarde van jouw bedrijf is?
Don’t Sink Before You Can Swim! 3 cruciale zaken om als ondernemer zwarte cijfers te noteren.