Ondernemen is net als wielrennen….

| Blog

De winterslaap tussen Kerst en Nieuw van ondernemend België komt ten einde. Even stilstaan bij het voorbije jaar, goede voornemens maken voor het komende jaar en de overvolle feestkalender maakt plaats voor zakenlunch en vergaderingen.

Op het moment dat ik dit schrijf kom ik net uit een vergadering met onze Nederlandse principaal; een vergadering die ons weer een grote stap verder brengt met Bottomlines België.

Maar niets komt vanzelf, ook ondernemen niet. Bij een start-up komt heel wat kijken. Je moet natuurlijk goed zijn in wat je doet, maar je moet ook luisteren en leren, oefenen en proberen, en vooral doen. En daarmee komt ook het besef: je bent niet alleen.

‘De koers, kan het nog Vlaamser?’

Ondernemers zijn als wielrenners, het zijn duursporters, uithoudingsatleten. Ondernemen doe je niet even, het is een leven. Daar staan ondernemers en zeker starters te weinig bij stil. Een goede mix van business, familie en ontspanning is essentieel. Het is dit evenwicht tussen deze drie elementen die als gezonde voeding is voor de motor van je bedrijf, van jezelf. Enkel met juiste gezonde voeding kan je de hele rit uitrijden, net als een wielrenner. Voor wie dat niet doet, volgt onvermijdelijk de ‘chasse patate’.

‘Allemaal op een rij’

Hier staan we dan, aan de startlijn. Klaar voor de koers van je leven. Allemaal samen wachten op de ene startschot met de overtuiging de doelen te halen die je wil. Toegegeven, niet elke ondernemer begint op dezelfde manier. Er zijn er die enkel een idee hebben, maar weinig middelen. Er zijn er met veel middelen, maar geen idee. Toch ligt de lat voor iedereen even hoog: Resultaat moet worden gehaald, elk op zijn niveau.

De een knalt met volle overtuiging uit de startblokken, de andere is een trage diesel die het eerst allemaal even uitzoekt en zich een comfortabel plaatsje in de groep zoekt. Elke ondernemer creëert iets, maakt dromen waar en voegt iets toe aan het leven van anderen.

‘Loon naar werken of werken voor andermans loon’

De koers dendert door.Je trekt aan de kar, je gaat voluit om er iets van te maken. Loon naar werken ? Uiteraard niet, zeker niet bij starters. Al het geld gaat terug in het bedrijf. Er komen zoveel uitdagingen op je af, vragen waar je vooraf niet kon aan denken. Het gaat snel, razendsnel. Vroeg of laat bekruipen je de vragen over welke richting je uit gaat. Ben ik goed bezig ? Hoe doen anderen het ? Waarom verdien ik zo weinig ? Moet ik investeren of wachten ? Hoe kan ik iets doen aan die verdomde belastingen of torenhoge sociale bijdrage ?

Je bent niet alleen! Belangrijker nog: je kan het niet alleen. Dat geldt zowel binnen je bedrijf ( ieder bedrijf heeft goede, gemotiveerde mensen nodig ) als daarbuiten. Elk bedrijf heeft betrouwbare partners nodig die je helpen in de uitbouw van je onderneming. Dat kan een bank zijn, of een boekhouder. Dat kunnen ook collega’s of conculega’s zijn. Als ondernemer is het belangrijk om te leren van elkaars kennis en ervaring.

“Is dit nu het schandaal van de eeuw? Het is een bijzaak” – Bart De Wever 

Daar zit ook de valstrik want, wat is een betrouwbare partner ? Als ondernemer kom je elke dag in contact met meer of minder interessante contacten. Soms neem je ook afscheid van mensen of bedrijven om je heen omdat de omstandigheden veranderd zijn of omdat ieder een andere weg is ingeslagen.

Het is belangrijk dat je op dat moment goed beseft wat je doel is. Waar wil je naartoe ? Wat heb je daarvoor nodig ? Je niet laten afleiden door details, de hoofdzaak helder in je geest houden en met je overtuiging als drijvende kracht doorzetten. Blijf vooral altijd goed om je heen kijken. Wie kan mee en wie moet de wielerploeg verlaten.

‘Peleton of sprint?’

Ben je een kopman of een knecht, zoals ze in de wielersport zeggen. Het is een harde en eerlijke sport. Ze zeggen het zoals het is:‘kopman of knecht’. Iedereen wil winnen, maar er kan er maar eentje de beste zijn ( cliché maar wel waar ! ). Maar wat wil dat eigenlijk zeggen de beste zijn ? Wat is dat, de sterkste zijn ? Is dat diegene die het sterkst gegroeid is als ondernemer of als bedrijf ? Wat is dan groei precies ?

Is het niet eerder het beste zijn dat je kan zijn ? Een goede zelfreflectie en een heldere spiegel voor je hebben die je sterke en zwakke kanten blootlegt en daar dan dieper op ingaan. Jezelf een duidelijk doel geven en je plaats afdwingen. Dat is wat wielrenners gedurende hun carrière moeten leren en dat zelfs verschillende keren in hun loopbaan. Voor ondernemers is dat net hetzelfde.

‘Wie wint wat?’

Gewapend met een sterke visie en omringd door een betrouwbaar netwerk en partners, komt de meet in zicht. Nog even de laatste eindsprint en je doel is bereikt, de finish is gehaald!  Na de finish kijk je terug op de race. Door te praten met je netwerk en de mensen die belangrijk voor je zijn leer je het allermeeste. Dan win je altijd!

De koers is een uithoudingsrace, net als ondernemen, en soms valt er eens iemand af of gaat er iemand uit de bocht. Laat je daardoor niet afleiden. Zoek de juiste mensen om je heen met kennis en ervaring die je helpen om realistische doelen te stellen en die ook te halen.

‘Bottomlines België’

Dat is wat ik ga doen, samen met een heleboel andere mensen om me heen. Alles wat ik hierboven heb neergeschreven hebben we zelf ook nodig, maar gaan we ook naar andere ondernemers brengen. Wij gaan bedrijven ondersteunen om hun doelen te halen, vertrekkende van gedegen bedrijfsanalyse van zowel de visie en de betrokken mensen als de cijfers. Een gepersonaliseerd groeitraject, waarbij we niet alleen een mooi papiertje meegeven, maar – net als die wielercoach – de ondernemers bij de hand nemen en zeggen: ‘dit is de tactiek die we deze rit gaan gebruiken, en we zullen hard gaan en we zullen winnen !’.

En dan te weten dat ik meer een voetbalsupporter ben…

 

 

Deel dit artikel:

Whatsapp business als communicatiemiddel voor je bedrijf? Ja doen!
De Impact van een briefje