Learning to fly

| Blog

Je kunt je wellicht vast de volgende situatie inbeelden of je hebt het zelf ook eens meegemaakt. Je zit inmiddels al een half uur in het vliegtuig. Het is vlak voor vertrek en de plaats naast je is nog niet bezet. Zo was het ook ergens begin februari in 2014. Het KLM-vliegtuig was al stampvol die ochtend. Ik was al heel vroeg uit Den Bosch vertrokken en was blij dat ik uiteindelijk op mijn stoel zat. Op weg naar een sales-kick off van mijn nieuwe avontuur (een startup in San Francisco). Het zou mijn eerste week worden. Spannend dus.

‘Steve Jobs’ momentje
Je raadt het al. Wat ik hoopte, gebeurde niet. De plaats bleef helaas niet leeg. Er plofte een grote klerenkast naast me neer op de ‘window seat’. ‘Hi, excuse me, how you’re doing’ zei hij nog op de automatische piloot. Dit was duidelijk een Amerikaan die snel zou gaan pitten, schatte ik in. Mooi, heb ik ook wat rust. Niets was minder waar. Hij ging zich helemaal installeren. Pakte zijn laptop in combinatie met een boek uit zijn tas om deze in het voor-vak te schuiven. Dit lukte niet snel genoeg waardoor hij mij zonder te vragen het boek in mijn handen stopte en de laptop in het vak liet glijden. In één beweging pakte hij het boek terug, legde dit op het inmiddels uitgeklapte tafelblad en bedankte mij met een forse knipoog. Als ik had geweten hoe waardevol dat boek was, had ik het waarschijnlijk nooit teruggegeven. Maar toen wist ik dat nog niet, dat kwam later…en ik ga je zo ook het ‘waarom’ vertellen. Een ‘Steve Jobs’ momentje….

‘Learning to fly, but I ain’t got wings’
Op het moment dat ik deze column schrijf, is het begin december 2017. De mooiste en drukste tijd van het jaar staat voor de deur. In tegenstelling tot het voorjaar in 2014 kijken we in deze periode vooral terug. En elk jaar word ik weer onaangenaam getroffen door de hoeveelheid van muziekartiesten uit mijn jeugd die er ineens niet meer zijn. Zo ook dit jaar; Glenn Frey, Fats Domino en recentelijk Tom Petty. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn Amerikaanse buurman (Tod was zijn naam) op een gegeven moment in gesprek raakte over dit onderwerp. “Gelukkig dat we Prince, Bruce Springsteen en Tom Petty nog hebben”, waren we het uiteindelijk helemaal met elkaar eens. En die lange vlucht? Die was daardoor zo voorbij.

Ik was altijd al een liefhebber van Tom Petty & The Heartbreakers en zijn nummers, maar omdat hij niet meer onder ons is, ben ik hem weer extra gaan waarderen. Sterker nog, ik heb er een extra dimensie bij. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar heel veel liedjes zing je wel een beetje mee vanwege een leuke melodie of aansprekende tekst. Maar bij sommige songs valt het kwartje pas (veel) later. Zo ook bij ‘Learning to Fly’ uit 1991. Zoek het maar eens op in je Spotify app. Het liedje gaat over hoe moeilijk en stressvol het is als je iets voor de eerste keer moet doen, en je hebt geen flauw idee hoe. ‘Learning to fly, but I ain’t got wings’ Je kunt je vast nog wel jouw allereerste presentatie herinneren die je op school moest houden over kikkerdril of je huisdier. Of nog spannender, als je voor het eerst iemand wilt vragen voor een avondje uit. Spannend hoor.

Je ziet het pas als je het door hebt
Nu weer terug naar Tod en zijn boek. Dat boek wat ik even vast mocht houden (‘Rockefeller Habits’ van Verne Harnisch) was de voorloper van ‘Scaling Up’ en beschrijft de verschillende fasen van de groei van een bedrijf. Pas veel later realiseerde ik me dat wat hij beschreef precies datgene was wat ik in de praktijk had meegemaakt bij Hybris (in de zomer van 2013 overgenomen door SAP). Als ik dat allemaal van tevoren had geweten was het allemaal veel makkelijker geweest. Dan hadden we echt veel sneller kunnen groeien met veel minder pijn. Ongemerkt pas ik nu deze ‘habits’ uit het verleden zowel privé als bij het begeleiden en succesvol maken van start- en scale ups toe. Of zoals Johan Cruijf deze driehoeks-beeldspraak tussen Tom Petty, Scaling Up en Groei zou noemen: ‘Je ziet het pas als je het door hebt’. En zo is het maar net. Dus toen mijn jongste zoon mij laatst vroeg, wat ik eigenlijk voor mijn werk deed, zei ik dan ook: ‘Papa leert bedrijven vliegen’

Merry Christmas

Auteur: Berend Bouwmeester

Deel dit artikel:

‘Fake it until you make it!?’
‘Focus op de dingen waar je energie van krijgt’