Hoe houd je als ondernemer je hoofd koel in de zomerzon?

| Blog, Scale-up, Tips

Ook tijdens je vakantie wil je als ondernemer niets liever dan je bedrijf verbeteren. En net als ieder jaar krijg je op vakantie de beste ideeën en oplossingen die je bij terugkomst meteen wilt implementeren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vakantie geen werkvakantie wordt? Hoe blijf je in control over je onderneming én over je vakantie?

Bijna twee derde van de Nederlandse ondernemers gaat op vakantie op rustige momenten binnen de organisatie en niet wanneer hij of zij eigenlijk zouden willen. Wanneer je als ondernemer op gepaste afstand van je bedrijf bent, en dus een ‘helikopterview’ hebt over je organisatie, stel je jezelf vaak vragen als: ‘Blijven we wel onderscheidend?’ En ‘Hoe kan ik de operatie inrichten zodat ik minder stress ervaar?’ Hieronder staan een aantal tips over hoe jij, als ondernemer, je hoofd koel houdt in de zomerzon.

Organiseer mobiele applicaties

Tijdens je vakantie wil je als ondernemer zicht houden op je organisatie. Kijk daarom voor je vertrekt of er een mobiele app beschikbaar is, die je inzicht geeft in jouw software. Als je al veelvoudig gebruik maakt van de mobiele apps voor bijvoorbeeld je CRM-software, zorg er dan voor dat je alleen de push-meldingen van de belangrijkste apps aan laat. Op deze manier blijf je alleen op de hoogte van de urgente berichten.

Juiste achterblijvers

Zorg voor gekwalificeerd personeel op wie je kunt vertrouwen wanneer je afwezig bent. Maak vooraf duidelijk wat voor iedereen de (extra) taken zijn en wat ze kunnen verwachten de komende periode. Benoem bijvoorbeeld die goede secretaresse of salesmanager als afdelingshoofd tijdens je vakantie. Zo kun je met goed vertrouwen je organisatie een tijdje verlaten.

Ideeën en oplossingen rangorden

Op vakantie krijg je vaak allerlei ideeën en oplossingen voor de problemen binnen je organisatie. Maar hoe weet je nu welke oplossingen de beste zijn en welke mag je weer laten varen? Om alle ideeën en oplossingen die je op vakantie te binnen schieten te kunnen ordenen, kun je een simpele 3-punts checklist gebruiken. Op deze manier kun jij je ingevingen als het ware ‘rangorden’ en heb je bij terugkomst een idee van welke je kunt implementeren. De drie checks zijn:

Lange termijn waarde
Levert de verandering jarenlang waarde op voor je organisatie? Denk bij verander oplossingen altijd na of het jouw groei en kwaliteit in de toekomst waarborgt.

Simpel over te dragen
Elke verandering binnen de organisatie moet goed overdraagbaar zijn. Stel jezelf dus altijd de vraag of hetgeen dat je wil implementeren, ook simpel overdraagbaar is.

Inspirerend voor jezelf en andere belanghebbenden
Als ondernemer wil je zelf je keuzes maken. Ook bij een bedrijfsverandering. Een goede graadmeter van deze verandering is dat het jou van tevoren al inspireert. Heb je tijdens je vakantie al zin om ermee te starten? Goed. Zorg nu dat je oplossing ook inspirerend is voor andere belanghebbenden. Je onderneemt tenslotte nooit alleen.

Met deze tips kun jij als ondernemer genieten je vakantie en, zelfs wanneer je weg bent, je organisatie laten groeien. Fijne vakantie!

 

https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/171209/op-vakantie-gaan-als-ondernemer-het-blijft-lastig

https://www.dezaak.nl/3507/gepaste-afstand-bedrijf-tijdens-vakantie.htm

https://scaleupcompany.com/je-bedrijf-verbeteren-tijdens-je-vakantie/

Deel dit artikel:

Life hacks: slimmer werken
Dealen met de groeiparadox