Het magische getal

| Blog

Op het moment dat ik deze column schrijf is het nieuwe jaar net begonnen. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar soms bekruipt mij het gevoel, dat mijn vakantie pas begint wanneer de kinderen weer naar school gaan. Zit je dan weer achter je laptop, dan is er meteen een serene rust. Heerlijk aan het werk, of in alle stilte de krant lezen. Je zou je ten opzichte van je kinderen bijna schuldig gaan voelen.

Ook op de werkvloer is de sfeer duidelijk anders. De tellers staan weer op nul. Iedereen moet even bijkomen van de hectische eindejaar sprint. Je kunt je voorstellen dat er in de eerste dagen van het nieuwe jaar niet zo veel gebeurt.

Tijd voor kick-offs
Grote bedrijven spelen hier handig op in. Het is namelijk de tijd van de kick-off ’s. Vroeger nog echt een uitje voor salesteams – met omzetrecords voor de lokale kroegen –  tegenwoordig voor organisaties bijna een must. Alle neuzen dezelfde kant op. Met uiteraard de bekendmaking van het magische getal.

Nummer 14
Ik werd hier aan herinnerd toen mijn vrouw vanuit Barcelona belde. Ze had net een meerdaagse kick-off achter de rug en stond  in de fanshop van FC Barcelona. ‘Welk shirt zal ik voor de boys meenemen?’ vroeg ze. Welk shirt?! ‘Ik zou het niet weten’, antwoordde ik. ‘Weet je eigenlijk wel wat zoiets kost?, voegde ik eraan toe. Dat wist ze niet. Ik heb inmiddels geleerd me daar niet meer mee te bemoeien. Er moest en zou iets voor ons uit Barcelona worden meegenomen.

‘Welk shirt zal ik meenemen?”, vroeg ze nogmaals. ‘Coutinho’ zei ik snel, wetende dat ze niet veel tijd had. Coutinho, die vlak daarvoor voor 160 miljoen van Liverpool naar Barcelona was verkast. Hij gaat met nummer 14 spelen had ik ergens gelezen. Als groot Cruyff-fan kreeg ik meteen kippenvel. Helaas. Ze mochten zijn naam en rugnummer nog niet op het shirt drukken. Maar het ging met name om dat magische getal. De transfer was weliswaar rond, maar het rugnummer nog niet officieel bevestigd. Er speelt nog iemand met nummer 14.

Magische nummers helpen doelen en targets te halen
De commerciële baas van Barcelona zal met opzet even wachten. De combinatie van Coutinho en het magische nummer 14 levert natuurlijk ontzettend veel geld op. Ik kan me herinneren dat Real Madrid destijds de transfersom van David Beckham met het onbeduidende shirtnummer 23 in twee dagen had terugverdiend. Magische nummers inspireren, geven energie en helpen mensen hun doelen en targets te halen. Denk maar aan VER33 (Verstappen), CR7 (Cristiano Ronaldo) of 073 ?.

7 stoelen per dag
In het bedrijfsleven is het niet anders. Getallen hebben de kracht om te motiveren, maar dan moet je ze wel concreet maken. Een bedrijf dat we helpen groeien, moet volgens de begroting € 150.000,- omzet per maand halen. Niet echt magisch. Zo’n bedrag is vooral erg ongrijpbaar. ‘Dit betekent dat je zeven stoelen per dag moet verkopen’, zei ik. En toen gebeurde er wél iets.

Om een lang verhaal kort te maken. Er hangt bij het bedrijf in kwestie een flatscreen aan de muur, waarop elke dag van 7 naar 0 wordt afgeteld. Bij 0 trekken ze daar hard aan de bel: doel gehaald, high five! En nog beter. Ze verkopen nu gemiddeld 12 stoelen per dag. Op jaarbasis is dat zo 1.3m extra. Dit is een sprekend voorbeeld van de magie van een getal en hoe mensen energie krijgen van het stellen van haalbare doelen en targets.

Je mag ervan uitgaan dat salesteams wereldwijd tijdens een kick-off hun magische getal hebben gekregen. Tenminste, als de bedrijven waarvoor ze werken hun cijfers op orde hebben. En Coutinho? Die heeft op het moment dat ik dit schrijf officieel nog steeds geen rugnummer. Reken maar dat Barcelona slim genoeg is om even te wachten. Verdienen ze meteen een stuk van die belachelijke transfersom terug.

Maar vertel eens, wat is jouw magische getal?

Auteur: Berend Bouwmeester

Deel dit artikel:

Hoe digitale transitie en data zorgen voor een voorsprong op je concurrent
‘Fake it until you make it!?’