Data driven – hoe je een data cultuur creëert

| Blog

Een data gedreven cultuur is een manier van bedrijfsvoering waarbij je keuzes maakt vanuit je data. Door deze bedrijfsvoering zit dataverzameling in het DNA van het bedrijf. Het is de mindset van het bedrijf én medewerker. Zodat iedereen deze data bezit is het van belang dat er een juiste manier van communicatie is in de data.

Keuzes vanuit data

In een data gedreven cultuur zal data dus ook altijd het startpunt van een keuze zijn. Het is de meest belangrijke bron voor beslissingen in de onderneming. Een data gedreven bedrijf wordt ook wel een data-democratie genoemd. 

Data analytics

Zodat iedereen in het bedrijf de data op de juiste manier kan aflezen is een overzichtelijk verzamelpunt cruciaal in je onderneming. De ruwe data kan dan omgezet worden in een overzicht aan de hand van BI in dashboarding. Echter zijn deze dashboards lastig af te lezen voor de meeste medewerkers. Dit komt doordat het door data-experts ontworpen is die ingewikkelde data kunnen aflezen. Bottomlines ontwerpt haar dashboarden samen met data-experts maar zorgt aan de voorkant van het platform makkelijke inzichten geeft. Zodat je de juiste keuzes kan maken doormiddel van data via het platform.

Stappenplan 
1. Focus

Zorg ervoor dat je de juiste data verzamelt. Door te veel data te verzamelen kan je door de hoeveelheid van data focus en motivatie verliezen. Door focus aan te brengen in je data kun je betere keuzes maken en behoud je overzicht. 

2. Data koppelen aan doelen

Zodat je de juiste data gebruikt die bij je doelen passen moet je eerst je doelen bepalen. Hierna kijk je welke data daarbij aansluit. Hierdoor krijg je grip op je data. 

3. Klein beginnen

Wanneer je begint met een data cultuur is het belangrijk om draagvlak te krijgen en overzicht te bewaren. Door klein te beginnen zorg je ervoor dat iedereen kan wennen en je overzicht bewaard in de data. 

4. Datakwaliteit

Zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden is het belangrijk je datakwaliteit goed te houden. Dit doe je door up to date data te hebben. Deze real time data kun je behouden door een dashboard te gebruiken. Dit dashboard vergaart automatisch de data en geeft deze weer op een overzichtelijke manier. 

5. Beveiliging

Wanneer je data verzamelt is het van groot belang dat je deze goed bewaakt. Dit kan door regelmatig updates te doen en een firewall te gebruiken. Zeker wanneer je dataset steeds groter wordt is het belangrijk deze goed te beschermen. Let hierbij ook op wie toegang krijgt tot de datasets. 

6. Data cultuur

Zoals hierboven beschreven is het van belang de juiste cultuur te hebben in je organisatie om data driven te worden. Door dit als management duidelijk uit te dragen neem je het team mee en zorg je voor draagvlak. Zorg in iedere stap dat je het team meeneemt in de keuzes die je maakt. Leg hierbij ook uit waarom je de stap maakt om een data gedreven cultuur te worden. 

Kom je er niet uit tijdens het verzamelen van je data of weet niet je goed hoe je draagvlak creëert? Bottomlines kan jouw bedrijf helpen data-driven te worden. Neem hier contact met ons op en start met het maken van data gedreven keuzes. 

Deel dit artikel:

Een datagedreven bedrijf in drie stappen
Wat is data en wat kun je ermee?