Een datagedreven bedrijf in drie stappen

| Blog

Wanneer je data gedreven keuzes wilt maken moet je eerst een aantal stappen zetten. Hierbij moet rekening gehouden worden met keuzes van draagvlak tot datakwaliteit. Om het proces makkelijker te maken hebben wij de drie meest belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet om een data gedreven bedrijf te worden.

Data route ontwerpen

Allereerst wordt er een data route ontworpen. Door een data route te maken voor je eigen onderneming, ontdek je waar in het proces je waardevolle data zich bevindt. Vaak is deze data opgeslagen in verschillende softwaresystemen. Wanneer je weet waar de data zich bevindt, kun je data gaan verzamelen. 

Weet je niet waar je moet beginnen? Bottomlines kan uitkomst bieden om te bepalen waar jouw waardevolle data zich bevindt en hoe je deze kunt gebruiken. Neem hier contact met ons om jouw onderneming data driven te maken. 

Dataverzameling

Als tweede stap ga je data verzamelen. Hierin is het van belang dat je de juiste data meeneemt. En de data op de juiste manier verzamelt wordt. Door de data te verzamelen en bundelen wordt het daadwerkelijk nuttig. Wanneer de data gebundeld en gekoppeld is aan elkaar krijgt het waarde. Vanuit deze waardevolle data kunnen inzichten gehaald worden. Hiervoor is een overzichtelijk verzamelpunt van je data van groot belang. Dit kan in de vorm van een dashboard. Zo’n dashboard zorgt ervoor dat je data gelinkt wordt aan elkaar, bij de juiste personen terecht komt en dat het visueel afgebeeld is. Bottomlines heeft al verschillende klanten voorzien van zo’n dashboard. Bekijk hier wat Bottomlines voor jou kan betekenen. 

Data analyseren

Tot slot wordt de verzamelde data geanalyseerd. Vanuit de verzamelde data kan er informatie worden afgelezen. Doordat de data in een makkelijk leesbaar dashboard is weergegeven kan iedereen in het bedrijf de data begrijpen. Dit is een cruciaal punt, wanneer mensen de data juist aflezen kunnen er vanuit daar de juiste keuzes gemaakt worden voor je onderneming. Het is hierbij van belang dat je een data gedreven cultuur hebt in je onderneming. Want een datagedreven cultuur stelt mensen in staat om daadwerkelijk de juiste keuzes te maken vanuit de data. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 3 op de 5 werknemers dit niet kan. Hoe je een datagedreven cultuur creëert kun je hier lezen. 

Weet je niet waar je moet beginnen als bedrijf met data verzameling? Dat is te begrijpen. Data verzamelen is een puzzel die je goed moet leggen. Bottomlines kan je helpen deze puzzel te leggen. Neem hier contact met ons op zodat je de meest waardevolle data uit je bedrijf kunt halen.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.com

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.com

Deel dit artikel:

Dé 6 boeken die elke ondernemer moet lezen!
Data driven – hoe je een data cultuur creëert