Little Things That Can Change Your Life…

| Blog

Het is zondagochtend. Het zijn de uurtjes waarbij je nog even terugdenkt aan die zwoele zaterdagavond en niet zozeer aan de week die achter of nog voor je ligt. Onderzoek wijst uit dat de zondagochtend juist bij uitstek geschikt is om mensen in het onbewuste te bereiken. Moet je maar eens testen met je nieuwsbrief of iets dergelijks. Maar goed, daarover een andere keer meer.

In een druk gezin als het onze staat de zondagochtend vaak in het teken van…. opruimen (!). Vaak zijn de kinderkamers bij ons thuis ‘ontploft’ en is er weer van alles zoek. Voor de schoolweek begint is het goed om alles weer georganiseerd te hebben. Een wekelijks ritueel dat bij ons beloond wordt. Heb jij kinderen? Dan heb ik nog een leuke tip, maar die vertel ik je aan het einde van deze blog. Nog even doorlezen dus. 😉

Productievere dag door je bed opmaken
Door deze ‘opruimactie’ moest ik even denken aan een speech van de Amerikaanse Admiraal William McRaven, die ik laatst online voorbij zag komen. McRaven zweert erbij dat je productiever wordt als je elke dag begint met het goed opmaken van je bed. Zijn uitleg hierover: “It showed my attention to detail and at the end of the day it would be a reminder that I had done something well, something to be proud of, no matter how small the task. Making my bed was the one constant that I could count on every day.” 

Hij heeft er inmiddels ook een boek over geschreven; “Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life… And Maybe the World.” McRaven vertelt dat het idee voor zijn boek kwam door de speech die hij gaf bij de University of Texas, die miljoenen keren werd bekeken. In zijn speech vertelt hij aan het opgeleide Navy Seals (het korps mariniers) dat als je iedere ochtend je bed opmaakt, jij je positiever voelt over wat er komen gaat; “If by chance you have a miserable day, you will come home to a bed that is made. That you made. And a made bed gives you encouragement that tomorrow will be better.” 

Nu heb ik niet in het leger gezeten – ik was buitengewoon dienstplichtig en hoefde daardoor niet in militaire dienst – maar ik kan me helemaal verplaatsen in de gedachten van deze Generaal. In de basis zeker. En daar gaat het ook wat mij betreft om in deze blog. Als de basis goed staat – die jij zelf goed hebt gelegd – dan kun je bouwen. Je voelt je dan goed omdat jij de dingen netjes voor elkaar hebt. Hoe fijn is het als je ergens aan wilt beginnen en je meteen van start kunt gaan omdat jij het goed hebt achtergelaten. Dat je meteen kunt gaan slapen na een nacht stappen of dat je meteen kunt beginnen met eten en niet eerst de afwas hoeft te doen. Of dat je meteen kunt gaan beginnen met werken en niet eerst je bureau moet opruimen van een drukke week.

De Bottomlines
Maar natuurlijk ook dat je meteen jouw cijfers (omzet, leads, conversie, onderhanden werk, klanttevredenheid) beschikbaar hebt om je onderneming te sturen in plaats van dat je ze elke keer eerst her en der ergens vandaan moet halen. Dat is echt de basis, de ‘bottomlines’. Je raad het al… wij doen niet anders. Hoe fijn zou het zijn als je straks ná de vakantie meteen zou kunnen beginnen aan de dingen die jij op je strandbedje hebt bedacht, in plaats van eerst de boel van vóór de vakantie op te moeten ruimen. Zorg er dus voor dat jij je kantoor – voordat je op vakantie gaat – zo opruimt, zoals je het ook het liefst zou willen aantreffen als je thuiskomt na een vakantie. Oh ja, ik zou nog een tip geven aan ouders met kinderen die hun kamer niet opruimen; Mijn kinderen krijgen zakgeld als ze hun kamer opruimen. En als de één geen zin heeft en de ander wel (er is altijd wel één die begint) dan krijgt de ander het zakgeld van de ander erbij. Moet je ook eens proberen….

 

Terug naar de rustige zondagochtend… Nog even relaxen. Succes met het bed opmaken!

Deel dit artikel:

‘Als ondernemer moet je tijd hebben om te kunnen ondernemen!’
Laat de groei van jouw bedrijf geen obstakel worden!