In control or not? Zo jaag jij jouw dromen na!

| Blog

Denk eens terug aan die tijd op dat zolderkamertje, in schoolbank of de garage waar het voor jou allemaal begon. Je bent een eigen zaak begonnen omdat je een goed idee had voor de markt dat net iets beter werkte dan al die anderen.

Jouw idee van destijds is nu realiteit. Er is daadwerkelijk een markt voor jouw concept. Je hebt inmiddels een trouw klantenbestand, en je weet welke segmenten je moet benaderen. Je bent wellicht on-line begonnen met het verkopen van allerlei producten en misschien heb je nu ook al een echte winkel erbij, zodat on- en offline helemaal in elkaar verweven is. Bovendien ben je niet meer alleen, je hebt inmiddels personeel die net als jij er helemaal voor gaat. High Five! Goed gedaan!

Van Start- naar Scale-Up!
Wat is het volgende station? Hoe kom ik verder? Jouw onderneming naar het volgende level brengen start met jouw financiën. Dit is echt de basis. Maar dat is heel wat anders dan het managen van jouw klanten. Meer dan 70% van alle ondernemers heeft weinig kaas gegeten van financiële planning en hebben veel meer passie voor het doen van business! Als je geen goede grip hebt op de boeken, kun je uiteindelijk niet meer doen dan wat je eigenlijk het leukste vind, en loop je uiteindelijk achter de harde feiten aan.

Een passievol praktijkverhaal dat hier helemaal bij aansluit, is dat van Edwin de Jong van Fietsuniek.nl. Edwin is in 2013 door ‘Sprout‘ uitgeroepen tot Jonge ondernemer van het jaarBekijk hieronder de video die gemaakt is tijdens de Starterdagen in Den Bosch op 5 september 2017.

Met het uitbesteden van je boekhouding alleen ben je er niet….
Ook al heb je een (online) boekhouder of een accountant en heb je goed zicht op je inkomen en uitgaven. En wellicht gebruik je allerlei tools of zelf ontworpen systemen die jouw business op de minuut monitoren. Geen van deze geven jou het volledige verhaal als het echt gaat om de financiën en operatie van je onderneming.

Van ‘legosteentjes´ naar ‘Back office as a service’
Het is de combinatie die bepalend is voor jouw succes op langere termijn na jouw startup fase. Het is de kracht van het verbinden of koppelen van al jouw processen (digitaliseren) en jouw data (zoals van je boekhouding, crm, website conversie of klanttevredenheid) in één platform. Deze combinatie met de juiste expertise om van data, informatie te maken, gaan jou helpen aan de juiste inzichten te geven waar jij echt iets mee kunt. In feite praten we hier over het combineren van een aantal legosteentjes. Als je in staat bent om al deze steentjes op elkaar aan te sluiten creëer je een systeem en een structuur om jouw onderneming te laten groeien. Deze combinatie wordt ook wel ‘Back Office As A Service’ genoemd, en wordt aangeboden in een abonnement.

Geen dikke en dure rapporten
Laat je vooral niet verleiden om in zee te gaan met allerlei adviseurs of accountancy kantoren, die vaak maar een deel dekken en alleen maar dikke en dure rapporten opleveren die uiteindelijk toch in de bovenlade verdwijnen. Dit kost teveel geld en vooral veel tijd die je beter kunt besteden aan andere dingen. Bovenal is het zaak om actuele en heldere informatie te hebben om snel te beslissen. Geen enkele ondernemer is erbij gebaat om weken op zijn cijfers te wachten omdat bijvoorbeeld de boekhouder deze nog niet heeft verwerkt.

Op zoek naar investeerders of denk je aan een Exit?
Indien je de basis op orde hebt, zijn er veel meer dingen mogelijk, die je altijd al in jouw achterhoofd hebt gehad. Naast aantoonbaar ondernemerschap, is een heldere financiële fundatie essentieel voor je zoektocht naar passende investeerders. Naast dat je eerder aan tafel komt, kun je je voorstellen dat je in dit soort gesprekken veel sterker staat in jouw pitch, en je daardoor niet in zee hoeft in te gaan met de eerste de beste investeerder. En…. wellicht heb eigenlijk alweer een ander geweldig idee en wil je weten wat je huidige bedrijf waard is.

Ben jij een (jonge) ondernemer die zich herkent in bovengenoemde situaties? Wil jij ook de volgende stap zetten maar je weet nog niet precies hoe? Neem gerust contact met mij op of ontmoet ons tijdens de Startersdagen op 28 november in Haarlem of op 6 december in Breda!

Maak er een mooie dag van, en focus op die dingen waar je energie van krijgt!

Auteur: Berend Bouwmeester

Deel dit artikel:

‘Focus op de dingen waar je energie van krijgt’
Daarom is ‘in control’ cruciaal voor startende ondernemer