Alles heeft een ritme

| Blog

Het is begin april. Zondagochtend in Oostenrijk. De laatste dag van onze korte skivakantie in Gerlos. Morgenvroeg vliegen we weer terug naar Nederland. We hebben onze spullen al gepakt en opnieuw is het erg leuk geweest. Los van het skiën zijn het de spaarzame momenten en verrassende gesprekken met mijn kinderen die voor mij altijd het allerleukste zijn. Momenten die ontstaan als het bereik van de wifi in het hotel af toe terugvalt tot slechts 1 schamel stipje….

Samen is het altijd veel leuker
We zitten deze zondagochtend met ons allen gezellig aan het ontbijt. Ik zit na te denken wat ik de komende woensdagavond, tijdens de opening van ons ScaleUp event zal gaan zeggen tegen circa 70 ondernemers, investeerders en andere genodigden. Naast me zit mijn jongste zoon, hij heeft iets heel anders aan z’n hoofd. Hij wil voetballen in de sporthal of hij wil zwemmen. En, zegt hij heel lief ‘Alleen maar met jou pap…’

‘Heb je je zus al eens gevraagd, wil die niet mee?’, zeg ik snel. ‘Jawel, maar ook alleen als jij ook mee gaat. We durven niet alleen’, komt er nog eens uit. ‘Samen met jou is het altijd veel leuker.’ In mijn ooghoek zie ik een kleine glimlach op het gezicht van mijn vrouw verschijnen.

Maar pap… je doet helemaal niets!
‘Ja, maar…’ zeg ik, ‘We hebben woensdag een event georganiseerd waar allemaal mensen komen die van mij verwachten dat ik in het begin iets zinnigs ga zeggen.’ ‘Wat ga je dan zeggen?’, is de vraag die me direct wordt gesteld. ‘Dat probeer ik je juist uit te leggen. Ik ben bezig om daarover na te denken’, probeer ik het nogmaals voorzichtig. ‘Maar pap… je doet helemaal niets! En als je niets doet, kun je best wel met ons meegaan naar het zwembad. Je zegt zelf heel vaak tegen ons dat we gewoon maar moeten beginnen door bijvoorbeeld dingen op te schrijven. Maar je hebt nu zelf ook nog niets opgeschreven.’

Point taken!

Andersom betrap ik me er regelmatig op dat ik dit zelf ook vaak denk als ik met ondernemers in gesprek ben die ogenschijnlijk niets doen maar wel de hele tijd met van alles en nog wat bezig zijn. Dat is vaak makkelijk oordelen, omdat ik er meestal iets verder vanaf sta. Als ondernemer komt er natuurlijk veel op je af. Zeker als je aan het groeien bent of als je bezig bent om je onderneming uit de grond te trekken.

Ongevraagd advies
Op een gegeven moment gaan mensen uit jou directe of indirecte omgeving je ongevraagd van advies voorzien. Advies dat je op elk moment van de dag lastigvalt. Je herkent de voorbeelden vast wel. ‘Je moet eens met Kees praten’ of ‘die wil ook iets met internet’ of ‘ik weet nog wel iemand die zijn vermogen op een andere manier wil inzetten.’ Is het geen advies dan ontvang je wel een verzoek via LinkedIn om eens een kop koffie te drinken. Om te kijken of ‘we’ iets voor elkaar kunnen betekenen. Jaja…

Plannen en ritme
Op zich lijken dit natuurlijk allemaal interessante opportunities maar het kan je ook heel veel tijd kosten. Zeker als je dit continu en ongestructureerd blijft doen. En vooral als jij en je team geen vast plan hebben om de week aan te vliegen. Zorg daarom dus naast een goede propositie, een strak proces, de juiste mensen en een goed financieel huis voor een plan waar jij jouw tijd aan besteedt. En vooral wanneer. Dit heeft met plannen en ritme te maken.

Sneller groeien = sneller ritme
Hoe sneller je wilt groeien, hoe sneller je ritme moet zijn. Het is de hartslag van je organisatie. De prestaties van een bedrijf zijn sterk afhankelijk van strak geregisseerde, dagelijkse (daily huddle), wekelijkse, maandelijkse, per kwartaal en jaarlijkse vergaderingen.

Nu zijn vergaderingen niet mijn hobby, maar uit ervaring weet ik dat de dagelijkse en wekelijkse meetings voor een enorme boost en draagvlak in elke organisatie zorgen. Natuurlijk kun je alles automatiseren maar denk eens aan het volgende ritme.

Elke dag begin je met een kort overleg. Samen met je mede-eigenaar, co-founder of met je team. Wat gaan jullie die dag gaat doen en vooral wat moet er gedaan worden? Begin elke week, op maandag en op hetzelfde tijdstip met de pipeline om de verkoopforecast en de komende week kort door te spreken en vooral om de acties door te spreken. Houd dit overleg kort. Ik zou zeggen, maximaal één uur.

Het 30/60/90 dagen ritme
Dit zijn meetings waarbij je wat langer stil staat bij de resultaten en de vinger aan de pols houdt ten aanzien van de gehouden strategie. Maar tijdens deze meetings kijk je ook vooruit. Over vergaderingen zou ik nog uren kunnen schrijven. Maar zoals ik je al vertelde, houd ik daar niet zo van. Het gaat in de basis om het juiste ritme. Of zoals de girls band Frizzle Sizzle in de jaren ‘80 ooit nog eens zong: ‘Alles heeft een ritme’ Ze deden ooit mee aan het Eurovisie Songfestival. Weten jullie nog in welk jaar en op welke plek ze uiteindelijk zijn geëindigd? Nu even niet direct gaan googelen ;-))

Ondernemen doe je samen
Terug even naar de ontbijtruimte in Gerlos, samen met mijn gezin op zondagochtend. Ik kon mij natuurlijk niet uit die enorme druk van mijn kinderen praten en natuurlijk zijn we samen gaan zwemmen. We hebben samen hele leuke, nieuwe dingen gedaan. Dingen die we alleen niet zo snel gedaan zouden hebben Dat is dan ook meteen de brug naar het ondernemerschap. Ondernemen doe je namelijk ook samen. Dit geldt ook voor ritmes.

Mijn persoonlijke ervaring om ritme aan te brengen, is om te beginnen met de dagelijkse en de wekelijkse meeting. Elke keer op hetzelfde tijdstip en vooral niet geregeld door je agenda in Outlook! Het moet een ritme worden dat in je genen zit. En als je als ondernemer alleen bent, zoek dan iemand die dit samen met je doet. Er zijn wellicht andere ondernemers in jouw netwerk die ook alleen zijn. Kun je mooi dingen combineren!

Ter illustratie 2 voorbeelden: Wijlen Steve Jobs van Apple lunchte bijna elke dag met zijn Hoofd Design, Jonathan Ive. Een ander verhaal is van de Amerikaanse investeerder T. Boone Pickens, hij heeft naar eigen zeggen van 2,7 miljoen dollar uiteindelijk miljarden gemaakt dankzij een routine van dagelijkse strategievergaderingen. Waaronder elke ochtend, op hetzelfde tijdstip een ontbijt met zijn team.

Alles start dus met een ritme. Begin er vandaag nog mee. Veel succes!

Auteur: Berend Bouwmeester

Deel dit artikel:

Laat de groei van jouw bedrijf geen obstakel worden!
Hoe bouw jij met de juiste mensen het perfecte team voor jouw scale-up?