Alles heeft een ritme, deel 3

| Blog

De afgelopen week heeft mij weer op de feiten gedrukt waar ik slecht in ben. Ik ben echt een gewoontedier. Ik houd van regelmaat: alles van hetzelfde en ook nog op hetzelfde tijdstip en plaats. En ik tegen iedereen maar roepen dat ze bereid moeten zijn om te veranderen, anders gaat het je niet lukken.

Desoriëntatie
De afgelopen week was ik helemaal van slag, blijkt nu. Een week, het leek wel een maand.

Ik denk dat wij er vroeg bij waren (5 maart jl.) om te besluiten om niet meer naar kantoor te komen, na wat lichte lichamelijke klachten van één van onze medewerkers in het weekend. We hebben meteen de hele maandag daarop vol gepland met Google Hang Outs, met daarin uitsluitend duidelijke en feitelijke info. Daarnaast een speciale nieuwsbrief voor onze klanten om ze informeren en te helpen met het aanpakken van deze situatie.

Alles heeft een ritme (nodig).
Een goed begin zou je denken. Achteraf was dit ook zo. Maar het leverde mij echt wel stress op. Want het werk was één ding, privé is een andere. Alles ging op de kop. We moesten ons aanpassen aan een nieuwe situatie en dat terwijl je een eigen bedrijf hebt met klanten die natuurlijk allemaal vragen hebben. Gelukkig doe ik dit niet alleen, maar het organiseren was wel even een dingetje.

Thuis begonnen we met een vast schema van opstaan, douchen, ontbijt, lunch en avondeten met het hele gezin. Dit proberen we ook met het bedrijf te doen. Vaste calls met dagelijkse dingen die je houvast geven.

Duidelijkheid
Ik heb net naar het inspirerende Webinar van Ben Tiggelaar (ism MT / Sprout) gekeken. Heb ik weer veel van opgestoken. Hij zei een paar rake dingen die ik graag met jullie wil delen.

Ten eerste hebben mensen, medewerkers, klanten, etc. nu vooral behoefte aan duidelijkheid en feitelijke informatie. Duidelijkheid is essentieel. ‘Open’ elke week/dag met elkaar. Vraag aan iedereen wat ze die dag of week gaan doen. Daarnaast focus je op je klanten. Bel ze op hoe het met ze gaat en vraag of je ze kunt helpen. Blijf ook niet in je ochtendjas zitten, zorg voor vaste tijden en ritme voor de belangrijkste dingen voor je werk en privé.

Hoe kunnen we helpen?
Wat kunnen wij dan doen? Vroegen wij ons af. Wat is dan onze competentie en hoe kunnen we helpen? Als je een ritme en schema gemaakt hebt, is het begin gemaakt.

Eén van de vragen tijdens het webinar is me vooral bijgebleven: ‘Wat zijn nu echt de belangrijkste zaken als leider op dit moment?’ Ben Tiggelaar haalde het boek van Steven Covey aan (The Seven Habits of Highly Effective People).

  1. Wees proactief. Waar heb ik invloed op en waar heb ik geen invloed op?
  2. Probeer eerst te begrijpen, voordat je gaat zenden. Anders levert dit stress op.

Achteraf hebben we dit ook gedaan. Door de gesprekken met klanten en relaties kregen we steeds dezelfde vragen. Veelal willen ondernemers inzicht in hun financiële situatie (resultaat en cashflow) en wat eraan te doen. We kregen vragen zoals: ‘Hoe lang moet ik het uitzingen?’, ‘Hoe groot is het probleem?’, ‘Nu weet ik het echt niet meer!’ of ‘Hoe kan ik dit overbruggen?’.

Wat ondernemers vooral willen weten is hoe de cashflow en resultaat er in de komende tijd uit ziet én wat ze eraan kunnen doen.

We hebben in het weekend een eenvoudige tool gebouwd (met een slimme berekening aan de achterkant) die antwoorden geeft op deze vragen en die je zelf kunt uitvoeren:

  1. Hoeveel omzet heb je per maand?
  2. Hoeveel procent gaat je omzet stijgen of dalen?
  3. Hoeveel marge heb je per maand?
  4. Hoeveel bedragen je loonkosten per maand?
  5. Hoeveel overige bedrijfskosten heb je per maand?
  6. Hoeveel is je openstaande debiteurensaldo?
  7. Hoeveel is je openstaande crediteurensaldo?
  8. Hoeveel voorraad heb je nog liggen per einde maand?

Ga hier naar je persoonlijke berekening voor jouw bedrijf: Bottomlines Cashflow Meter en vraag onze hulp als je er vragen over hebt, of als we je op een andere manier kunnen helpen. Bovenal is het belangrijk om niet te vergeten om te blijven ondernemen.

Tot slot deel ik nog even het artikel (na een tip van Ben Tiggelaar) van astronaut Scott Kelly in de New York Times van afgelopen weekend. Als iemand ervaring heeft met de fysieke en psychologische impact in het lang (een jaar) leven in kleine en geïsoleerde gewichtloze omgeving is hij het wel.

Succes met jullie ritme!

Berend Bouwmeester

Co-Founder Bottomlines

 

Deel dit artikel:

Groeien doet pijn… Of niet?
Cashflowmeter Bottomlines